Zoo vrt Jagodina

Ne tako davne 2006. godine, uz saradnju najvećeg zoološkog vrta u Srbiji, beogradskog "Vrta dobre nade" i njegovog tadašnjeg direktora Vuka Bojovića, otvoren je prvi i za sada jedini zoološki vrt u Pomoravlju. Zoo vrt Jagodina se nalazi u sklopu parka Đurđevo brdo i zauzima površinu od 2 hektara.

Od Apartmana Jagodina Zoo vrt je udaljen svega pet minuta hoda.

Osnovne informacije o Zoo vrtu Jagodina

Iako su prvobitno uglavnom mladunci mnogih stanovnika Beogradskog zoološkog vrta menjali svoj dom i selili se oko 130 kilometara dalje, u najmlađi zoo vrt u Srbiji, Zoo vrt Jagodina je kasnije ostvario saradnju sa mnogim drugim vrtovima u regionu, ali i šire, tako da su primerci životinja stizali i iz drugih zemalja, a ne samo iz beogradskog vrta.

Vremenom su počeli novi stanovnici vrta i da se rađaju u njemu, pa on danas može da se pohvali sa čak 250 različitih vrsta životinja, a ukupan broj stanovnika vrta danas je 320, što se smatra velikim uspehom zaposlenih u ovom lepom vrtu.

Stanovnici Zoo vrta u Jagodini

Uz kopitare i papkare, tu su i majmuni, ptice, ali i zveri, gmizavci, majmuni i ribe i druge vodene životinje.

Među stanovnicima Zoo vrta su, čini se najzastupljeniji kopitari i papkari, pa tako možete videti sledeće vrste : lamu, zebru, žirafu, evropskog jelena, bizona, zebru, srndaća, muflona, ali i jelena lopatara koji će Vas zasigurno opčiniti izgledom svojih rogova. Tu su još i jednogrba kamila, različite vrste ovaca (somalijska, berberska, crnoglava), sibirski kozorog, antilope, kao i kamerunske i patuljaste koze.

Možda najinteresantniji stanovnici vrta kojima se mališani najčešće oduševljavaju i rado posmatraju njihovu igru svakako su majmuni, a Zoo vrt Jagodina se može pohvaliti primercima sledećih vrsta : šimpanza, pavijan i mali belonosi.

U Zoo vrtu Jagodina će uživati i ljubitelji ptica, jer je broj stanovnika ove grupe životinja takođe pozamašan, a uz : paunove, bronzaste ćurane, golubove lepezane, tu je i ptica emu, ali jarebice kamenjarke, te platinasti i srebrni fazan, kao i posebna vrsta golubova, takozvani ilirski golubovi. Ninfe, rozela, i pevajuća rozela, te tigrice, noj, zebe, lutino i zeleni rozenkolis samo su još neke od ptica koje možete videti u vrtu.

Možda najveću pažnju posetilaca privlače zveri. A kako i ne bi kad je među njima kralj životinja - afrički lav, ali i bengalski tigar, puma, jaguar, evropski mrki medved, afrički leopard. Tu su još i šumski i močvarni ris, lisica, kojot i druge zveri.

Dok šetate vrtom, ugledaćete i zelenu iguanu, ali i tigrastog pitona, carskog udava, a posebnu atrakciju za posetioce Zoo vrta Jagodina, i to ne samo one najmlađe gotovo sigurno predstavljaju foke i ribice.

Prateći sadržaji

U sklopu Zoo vrt Jagodina se nalazi i restoran "Tigar", koji svim posetiocima vrta nudi specijalnu ponudu ručka i to u 6 različitih varijanti obroka. Jedini uslov za posetioce koji žele da ručaju u ovom interesantnom restoranu jeste da najave svoj dolazak i odabranu varijantu ručka i to najkasnije 4 do 7 dana pre dolaska. Sve informacije o aktuelnim varijantama obroka, cenama za pojedinačne i grupne posete možete dobiti ako pozovete broj telefona Zoo vrta.

A uz restoran, tu je i kafić koji je smešten u centralnom delu samog vrta. Pored unutrašnjeg dela, poseduje i lepo uređenu baštu. Ukoliko poželite da gricnete nešto s nogu i to možete, jer Zoo vrt Jagodina ima i dobru ponudu takozvane brze hrane : sendviči, palačinke, te čuveni specijaliteti srpske kuhinje sa roštilja (pljeskavica, bela vešalica, pileće belo meso i drugo).

I naravno, red je da ponesete neki suvenir kao uspomenu na posetu vrtu, koji možete kupiti u lepo opremljenoj suvenirnici.

Zoo vrt Jagodina - radno vreme

Zoo vrt Jagodina je otvoren tokom cele kalendarske godine, stim što se za nijansu razlikuje radno vreme u letnjem i u zimskom periodu.

Pa tako, tokom letnjih meseci Zoo vrt je otvoren za sve posetioce u periodu od 09 do 21 čas, dok je tokom zimskih meseci radno vreme kraće za svega jedan sat, pa je vrt otvoren od 09 do 20 časova

Cena karata za Zoo vrt

Ulaz u ovu prirodnu oazu koja je od Apartmana Jagodina u kojima ste smešteni udaljena svega 300 metara, za sve mališane uzrasta do 5 godina je potpuno besplatan.

Cena ulaznica za nešto stariju decu, koja imaju od 5 do 12 godina je 150 dinara, dok je za decu koja imaju više od 12 godina i odrasle cena karata 300 dinara.

Za posetioce koji u Zoo vrt Jagodina dolaze organizovano, cena ulaznica je 150 dinara.

Zoo vrt Jagodina - adresa i broj telefona

U ulici Braće Dirak bb je smešten Zoo vrt Jagodina. Ukoliko imate bilo kakvo pitanje možete ga postaviti ako okrenete broj telefona 035 244 728. Kako je navedeno na zvaničnom sajtu Zoo vrta u ovom gradu, osoba za kontakt je zamenik direktora vrta, Snežana Bošković.