Zanimljivosti grada Jagodina

Iako je mnogima prva asocijacija na Jagodinu : Aqua park, Zoološki vrt ili Muzej voštanih figura, činjenica je da postoje i mnoge druge znamenitosti, koje svakako treba obići ukoliko odlučite da nas posetite.

Većina zanimljivosti grada nije naročito udaljena od Apartmana Jagodina, tako da mnoge od njih možete obići i peške, a sigurni smo da ćete uživati.

Zavičajni muzej Jagodina

Adresa na kojoj se nalazi Zavičajni muzej je Kneginje Milice broj 82, tako da Vam od Apartmana Jagodina treba svega desetak minuta hoda da do njega stignete. Broj telefona muzeja je 035 231 328, a za posetioce je otvoren svakog radnog dana tokom godine od 08 do 17 časova, dok subotom radi od 10 do 17.

Uz stalnu muzejsku postavku koju čini na hiljade eksponata pronađenih na području šire okline grada i Pomoravlja uopšte, Zavičajni muzej Jagodina je nadaleko čuven po statui poznatoj kao "Moravka" i statui "Majka sa detetom", koja je otkrivena na paraćinskom lokalitetu Drenovac. Takođe, u ovom muzeju postoji i zbirka predmeta koja seže u doba neolita, odnosno oko 6000. godina pre Hrista.

Muzej naive u Jagodini

Muzej naivne i marginalne umetnosti u našem gradu je jedan od retkih muzeja takve vrste na području Srbije. Nalazi se u ulici Boška Đurića broj 10, a broj telefona ove kulturne institucije je 035 8223 419.

Sama zgrada u kojoj je smešten muzej će Vas ostaviti bez daha, jer je gotovo u potpunosti očuvan izgled kakav je imala 1929. godine kada je i sagrađena. Uz dela slikara naivaca iz naše zemlje, Muzej naivne i marginalne umetnosti Jagodina poseduje preko 3 000 eksponata koje potpisuje čak preko 350 umetnika iz : Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, ali i Bugarske, Nemačke, Brazila, Švedske, Slovačke, Belorusije, Italije i mnogih drugih zemljama, tako da se njegova građa svrstava u internacionalnu.

U muzeju se vrlo često organizuju izložbe, a sama zgrada u kojoj se nalazi ova institucija kulture je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika Republike Srbije.

Park Đurđevo brdo

Poznat još i kao Aračlijski potok, ova zelena oaza se nalazi na svega 10 - ak minuta hoda od Apartmana Jagodina. Razlog zbog koga nosi naziv Aračlijski potok jeste što je Stefan Ivanović, sin nekadašnjeg kneza Atanasija znanog kao Aračlija koji je u Jagodini živeo tokom 19. veka, čitavo svoje imanje zaveštao Opštini Jagodina, stim što je jedini uslov bio da na ovom mestu sagradi lepo uređen park, što je i učinjeno već početkom 20. veka.

Od tada, pa do danas se ovaj prostor posebno održava i uređuje, a na samom vrhu Đurđevog brda se nalazi i restoran sa čije terase se pruža pogled na grad koji će Vas ostaviti bez daha.

U parku se nalaze i igrališta za decu, lepo uređene staze za šetnju, klupe za predah, a posebnu draž mu daje činjenica da je udaljen svega 15 - ak minuta šetnje od samog centra grada.

Spomen park Rusko groblje

U znak sećanja na herojsku pogibiju pripadnika Crvene armije koji su svoje živote dali u borbama za oslobođenje Jagodine i mnogih drugih gradova u Pomoravlju, 1962. godine je podignuta spomen - kosturnica u našem gradu. Tek 2003. godine, uz finansijsku pomoć Ambasade Ruske Federacije je ovja prostor rekonstuisan i podignut memorijalni kompleks koji nosi naziv Rusko groblje. Prema podacima, u spomen kosturnici su sahranjeni posmrtni ostaci 1 170 crvenoarmejaca.

Posebno je zanimljiv podatak da su porodice poginulih, nakon formiranja spomen kosturnice dolazile da obiđu grobove svojih voljenih i kako vele svedoci, često donosili grumenje zemlje iz svoje rodne Rusije.

Vrlo brzo po formiranju ovog obeležja, 70 - ih godina prošloga veka je ovde zasađeno i mlado drveće, a prvenstveno borovi. Nakon nedavne rekonstrukcije je čitav ovaj prostor izuzetno lepo uređen, pa ga danas najčešće posećuju oni koji žele da se bave određenom fizičkom aktivnošču, uzevši u obzir da ovaj prostor krase lepo uređene staze za trčanje i vežbanje, a gde to možete bolje da učinite nego u borovoj šumi.

Park Pedagoškog fakulteta

Smatra se najstarijim uređenim parkom u čitavoj zemlji, a njegov osnivač je bio prvi upravnik jagodinske Muške učiteljske škole, gospodin Sreten Adžić. Uz park je postojala i prava Botanička bašta, a ispred stare zgrade današnjeg Pedagoškog fakulteta, a tadašnje učiteljske škole je postojao i staklenik Botaničke bašte, koji je nažalost vremenom uništen.

Park je osnovan 1898. godine, a u onom delu koji je danas ostao od njega postoje dva stabla drveta ginko stara skoro 50 godina, ali i drvo platana staro preko 100 godina, dok se smatra da je stablo hrasta lužnjaka koje se ovde nalazi staro preko 500 godina. Među brojnim stablima se izdvajaju i stabla gloga i lešnika, zavidne visine.

Još o zanimljivostima grada

Svake godine na crkveni praznik koji se slavi kao znak sećanja na Svetog Pantelejmona, 09. avgusta u Jagodini se održava vašar.

Uz bogat kulturno - umetnički program, možete da uživate i u mnogobrojnim zabavnim sadržajima, a tada je u našem gradu postavljen i veliki zabavni park na otvorenom.

Uz bogat kulturno - umetnički program, možete da uživate i u mnogobrojnim zabavnim sadržajima, a tada je u našem gradu postavljen i veliki zabavni park na otvorenom.

U Jagodini se nalazi i čuveni hajduk Veljkov konak, a ova građevina važi za jedinu iole očuvanu građevinu koja potiče s kraja 18. i početka 19. veka u ovom području. Razlog zbog koga se naziva baš konak hajduk Veljka jeste što je upravo ovaj proslavljeni srpski junak bio njen vlasnik, a kako se pretpostavlja stekao ju je nakon što je pobedio jednog turskog vojnika u dvoboju.