O Jagodini

Čini se da su reči čuvenog srpskog komediografa Branislava Nušića bile proročanske kada je centar Pomoravskog okruga u pitanju i da nije bez razloga njegov junak, Jovanča Micić izgovorio onu čuvenu : "Ceo svet da obiđete, Jagodinu nigde nećete da nađete!"

Smeštena u centralnom delu Srbije, Jagodina je danas administrativni centar čitavog Pomoravskog okruga i drugi grad po razvijenosti u našoj zemlji, a odmah iza prestonice - Beograda, što sasvim jasno pokazuje o kakvom gradu govorimo.

Nekadašnje Svetozarevo danas može da se podiči brojnim turističkim atrakcijama kojih čak ni u prestonici nema, a a prvom mestu je ljubaznost njenih meštana, koji će dati sve od sebe da pomognu svakom gostu njihovog grada. A u Jagodini se svaki gost vrlo brzo oseti kao da je kod svoje kuće.

Prema zvaničnim podacima, grad koji se nalazi na 111 metara nadmorske visine, na reci Belici danas broji 36 752 stanovnika u užem gradskom jezgru, dok na teritotiji Opštine Jagodina živi njih 71 195. Procentualno, stanovništvo ovog grada najviše čine Srbi i to čak 96,06%. Mada u Jagodini žive i : Crnogorci, Hrvati, Bugari, Rumuni, Romi, ali i Rusi, Bošnjaci, Slovaci, kao i Nemci, ali u izuzetno malom procentu.

Klima u gradu je umereno kontinentalna, a karakerišu je topla leta i hladnije zime.

Značajniji razvoj Jagodine je počeo, čini se tek poslednjih decenija. Danas je ovaj grad, slobodno se može reći pandan prestonici, po mnogo čemu. Jagodinci inače, pored toga što važe za vrlo ljubazne i gostoljubive domaćine su vrlo poznati i kao vredni ljudi. Zato i ne čudi što su u gradu nikle brojne stambene zgrade izuzetnog kvaliteta, a prodaja, iznajmljivanje stanova, kuća, lokala, poslovnih prostora, ali i apartmana za smeštaj turista može slobodno da stane rame uz rame sa ponudom u prestonici naše zemlje.

Razvijena je i industrija, ali i trgovinska i trgovačka delatnost. kao i mnoge druge. Čuvena "Jagodinska pivara" je jedan od brendova grada, ali i Industrija mesa i mesnih proizvoda i konzervi "Juhor". Kako se razvijao grad, razvijala se i industrija, pa Jagodina danas može da se pohvali i brojnim stranim fabrikama koje se nalaze na njenoj teritoriji.

A u Jagodini se i pored visokog stepena razvoja stalno čini nešto novo kako bi se poboljšao kvalitet života njenih građana, ali i kvalitet turističke ponude. Zato i ne čudi što je upravo u Jagodini otvoren prvi Aqua park na otvorenom koji zauzima površinu od čak 50 hektara, a nalazi se nadomak centralne gradske ulice. Ne čudi ni to što je upravo u Jagodini podignut jedini takve vrste u Srbiji, a među samo šest takvih u svetu - Muzej voštanih figura. Pored toga, uz Beograd i Suboticu, odnosno Palić, upravo je Jagodina jedini grad u Srbiji koji ima i Zoološki vrt. U njoj je izgrađen i prvi takozvani retail park u Pomoravskom okrugu - Vivo shopping centar.

A ako znate da su upravo u ovom gradu rođeni ili živeli ljudi poput kapetana Koče, hajduk Veljka Petrovića, Đure Jakšića, ali i Zvonka Milojevića i Gorana Maksimovića, onda je sasvim jasno da Jagodina može da ponudi samo najbolje u svakom smislu !

Zato ne oklevajte više ni trenutak ! Dođite i uverite se u naše reči ! Apartmani Jagodina su širom otvorili vrata upravo za Vas!