Verski objekti i spomenici u Jagodini

Uz brojne srpske srednjevekovne manastire koji se nalaze u okolini Jagodine, mora se priznati da se duh pravoslavlja oseća u velikoj meri i u ovom gradu. Kako u središtu Pomoravskog okruga živo većinsko srpsko pravoslavno stanovništvo sasvim je za očekivati da među najznačajnije verske objekte u gradu spadaju pravoslavne crkve, kojih je u ovom gradu čak tri. Grad na reci Belici ima i jednu katoličku crkvu, koja je prema postojećim podacima ujedno i najmlađa katolička crkva na području Srbije, a smeštena je u delu grada poznatom kao Budžino brdo. Takođe, u Jagodini postoji i jedna adventistička crkva.

Pravoslavne crkve u Jagodini

Kako u gradu postoji ukupno tri crkve krenućemo od takozvane Stare crkve, kako je najčešće zovu Jagodinci. Crkva posvećena Svetom arhangelu Mihailu datira još iz doba kada je Srbijom vladao knez Miloš Obrenović, koji je i naložio da se ona sazida, a o čemu postoji i pisani trag.

Istorijski podaci navode da je gradnja Hrama Svetog arhangela Mihaila započeta 1818. godine, da bi već naredne godine u njoj prvi put obavljena služba, iako sama crkva nije bila u potpunosti završena ni oslikana. Međutim, ono što je posebno zanimljivo jeste razlog za gradnju ove pravoslavne Svetinje. Naime, u to doba je u Jagodini vrhovna vlast bila turska, a srpski knez Miloš je pokušavao da izdejstvuje mir za napaćenu Srbiju pregovarajući sa čuvenim Marašli Ali pašom i to u obližnjem selu Jošanici. Kako veli narodno predanje, ali i pojedini istorijski dokumenti, knjaz je bio očajan kada je video da u Jagodini postoji samo džamija, ali ne i srpska pravoslavna crkva, pa je iz tog razloga odlučio da je podigne upravo ovde. Kako navode postojeći istorijski podaci, crkva je u to doba bila sazidana na samom kraju grada, jer nisu želeli da turske vlasti padnu u iskušenje da je poruše. Verovalo se da na taj način crkvena zvona sa Hrama Svetog arhangela Mihaila neće privlačiti naročitu pažnju. Stara crkva je građevina nevelikih dimenzija, ali je svojevrstan spomenik otpora srskog naroda. U potpunosti je završena tek pet godina nakon početka gradnje, a njena osnova je u oobliku krsta. Uz ovu Svetinju se vezuje još jedna zanimljivost, a odnosi se na ploču od belog mermera koja se i danas može videti pred glavnim ulazom u crkvu. Na toj ploči se nalaze tri rozete i različiti ukrasi u plitkom reljefu, a ona se nalazi na ovom mestu od 1926. godine. Razlog zbog koga je postavljena mermerna ploča je sećanje na rušenje džamije u ovom gradu.

Ploča izrađena od takozvanog crvenog mermera koja se nekada nalazila iznad centralnog ulaza u ovaj pravoslavni hram se danas nalazi na Časnoj trpezi, a na njoj su navedeni podaci o ktitoru hrama, srpskom knjazu Milošu Obrenoviću. Razlog zbog koga ova mermerna ploča ima izuzetnu istorijsku vrednost jeste što se na njoj navode precizni podaci o godinama srpskog knjaza Miloša, jer je dobro poznato da postoje sporenja oko toga kada je on tačno rođen. Tek po dobijanju verskih sloboda, Hram Svetog arhangela Migaila u Jagodini dobija i zvonik, koji je podignut 70 - ih godina 19. veka.

Takozvana Nova crkva je sagrađena pred sam kraj 19. veka, a posvećena je Svetim apostolima Petru i Pavlu i najčešće se naziva i Saborna crkva. Nekada se nalazila na obodu, a danas gotovo u centru grada, dok je od Apartmana Jagodina udaljena samo nekoliko minuta šetnje. Prema stilu gradnje, ova Svetinja pripada srpsko - vizantijskom stilu, a izgrađena je od kamena. Ono po čemu je ova crkva nadaleko poznata jeste njen velelepni ikonostas, koji ima gotovo sve odlike baroka. Nažalost, kao i mnoge druge srpske Svetinje, tako je i ova stradala tokom Drugog svetskog rata, ali je srećom u godinama oslobođenja u potpunosti obnovljena.

Crkva posvećena Svetom velikomučeniku Georgiju je grobljanska crkva u Jagodini, i nalazi se na glavnom groblju u ovom gradu, a njena gradnja je završena 1891. godine. Prvobitna crkva je zapaljena 1985. godine, a ova koju i danas možete videti je sazidana 1988. godine. Zadužbina je Vase Rakića, koji je bio trgovac, rodom iz sela Ljubave, a njena osnovna namena je bila da bude porodična grobnica Rakića.

Spomenici u Jagodini

U samom gradu i njegovoj bližoj okolini postoje brojni kulturno istorijski spomenici. Kao i gotovo svaki drugi grad, tako i Jagodina ima svoj spomenik na glavnom gradskom trgu, koji je jedno od obeležja centra Pomoravskog okruga. Spomenik je nazvan Oslobodilac, a posvećen je srpskim vojnicima, svima onima koji su dali živote za svoju zemlju i na ovom mestu se nalazi više od 70 godina. Za izgled ovog spomenika je zaslužan vajar po imenu Frano Dinčić, a u izradi su mu pomagali i mnogi drugi masjtori iz područja Dalmacije.

U ulici Boška Buhe, nadomak zgrade Opštine Jagodina i Policije, u lepo uređenom parku se nalazi spomenik posvećen srpskog kneginji Milici, ženi srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića. Ovaj bronzani spomenik je otkriven 2007. godine, a izradio ga je vajar Miroljub Stamenković.

Jedna od zanimljivijih priča vezana za spomenike u ovom gradu se odnosi i na spomenik koji se nalazi u neposrednoj blizini kružnog prelaza prema selu Ribaru, a na uglu Ribarskog puta i ulice Jovanče Micića. Taj spomenik je podignut 1920. godine, a njegova supruga i deca su ga posvetili hrabrom Živojinu Gligorijeviću koji je poginuo u Kolubarskoj bici 1914. godine. Ovaj spomenik spada u retke, jer je poznato da u Srbiji mnogi spomenici kraj puta, takozvani krajputaši nisu očuvani. Nedavno su praunici pomenutog junaka sopstvenim sredstvima restaurirali ovaj čuveni krajputaš koji će, nadajmo se još dugo da traje.

Tu su još i spomenici Nikoli Tesli, Svetozaru Markoviću, Veljku Vlahoviću i mnogim drugim znamenitim ličnostima ovog grada, ali i čitave zemlje.

Ono što bi svaki gost Jagodine trebalo da poseti je svakako i Spomenik Crvenoarmejcima, borcima Crvene armije koji su stradali tokom 1944. godine u borbama za oslobođenje srpskih gradova : Jagodine, Kraljeva, Kragujevca, Kruševca, Niša, Užica i Valjeva. Ovaj spomenik se nalazi u okviru kompelksa poznatog kao Rusko groblje.