Okolina Jagodine

Pored brojnih znamenitosti koje svakako preporučujemo da obiđete dok ste u poseti našem gradu, i okolina Jagodine čini se ni malo ne zaostaje.

Uz brojne srednjevekovne manastire, u neposrednoj blizini Jagodine je i jedna od najlepših pećina u Srbiji, ali i izuzetno zanimljive prirodne atrakcije poput vodopada Lisine i Veliki Buk.

I najvažnije, većina ovih mesta koje preporučujemo za obilazak su od Apartmana Jagodina udaljena između 20 i 40 kilometara, tako da do njih možete stići nakon samo pola sata do sat vožnje.

Manastir Manasija

Zadužbina srpskog despota Stefana Lazarevića je od Apartmana Jagodina udaljena tek nešto više od 20 kilometara, kada se krene put Despotovca.

Pored toga što se smatra jednim od najznačajnijih srpskih srednjevekovnih manastira, Manasija odnosno Resava je nadaleko čuvena i po prepisivačkoj delatnosti koja je ovde organizovana, a nazvana je Resavska škola. U sklopu takozvane Resavske škole su monasi koji su u to doba znali da pišu prepisivali, a kasnije i prevodili knjige, kako bi ih očuvali od zaborava.

Glavna crkva je posvećena prazniku Svete Trojice, a manastirski kompleks je u najmanju ruku velelepan, jer imanje ove Svetinje opasuje čak 11 kula. U manastiru se čuvaju i mošti ktitora, srpskog despota Stefana Lazarevića.

Otvoren je za posete od 09 do 17 časova, a omogućen je i pristup osobama sa hendikepom. U sklopu manastira se nalazi i suvenirnica, kao i konaci, česma i parking.

Resavska pećina

Kada od Apartmana Jagodina krenete put Despotovca, koji je udaljen oko 20 kilometara od našeg grada, vrlo brzo po izlasku iz Despotovca ćete naići na putokaz za Resavsku pećinu.

Sama pećina je otkrivena 1962. godine, a smatra se da su pećinski hoodnici dugi nešto manje od 5 kilometara, dok je istraženo nešto više od polovine, a za turističke posete je otvoreno oko 800 metara. Prema zvaničnim podacima Resavska pećina je stara preko 80 miliona godina.

Ispred pećine postoji veliki parking, a otvorena je za posete u periodu od 01. aprila do 31. oktobra i to od 09 do 17 časova.

Broj telefona za informacije je 035 6 111 0, a cena ulaznice je 300 dinara za odrasle i 250 dinara za decu školskog uzrasta.

Ono što je vrlo važno da znate jeste da je temperatura vazduha u pećini tokom cele godine 7 stepeni, te je neophodno poneti adekvatnu odeću.

Vodopad Lisine

Kada završite posetu Resavskoj pećini, možete posetiti i jedan od najlepših, ali i najpristupačnijih vodopada u Srbiji, koji se nalazi na reci Veliko Vrelo. Zapravo, ovaj velelepni vodopad je samo 300 metara udaljen od izvora pomenute reke, a u neposrednoj blizini je i vodopad Veliki Buk.

Voda sa Lisina zatim prelazi u jezero poznato kao Zeleni vir, a u neposrednoj blizini vodopada se nalazi i odličan restoran koji nudi specijalitete nacionalne kuhinje, kao i pastrmku na žaru, po kojoj je već postao poznat.

Manastir Jošanica

Na nešto manje od 10 kilometara udaljenosti od Jagodine, u neposrednoj blizini sela Prnjavor, u klisuri istoimene reke, nalazi se ovaj srpski srednjevekovni manastir.

Ova nevelika građevina pripada jedinstvenom Moravskom stilu srpske arhitekture, a njen zaštitnik je Sveti Nikola. Narodno predanje veli da je zadužbina srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, ali istorijski podaci to ne potvrđuju.

Bagrdansko jezero

U ataru jagodinskog sela Bagrdan nalazi se i jezero, koje je po njemu nazvano. Bagrdansko jezero je udaljeno oko 10 kilometara od Apartmana Jagodina, a pravi je raj za ribolovce.

Samo jezero nije posebno uređeno za kupanje, ali tokom vrelih letnjih meseci mnogi ljudi dolaze ovde da potraže osveženje, Na jezeru postoji i jedan objekat u kome možete kupiti osvežavajuće napitke.

Manastir Ravanica

Ako želite da posetite Svetinju u kojoj se nalaze mošti velikog srpskog kneza Lazara Hrebeljanovića, od Apartmana Jagodina će biti potrebno da pređete put od oko 20 kilometara. Manastir Ravanica se nalazi na putu za Ćupriju, u blizini sela Senje.

Glavna crkva ovog manastira je posvećena prazniku Vaznesenja Gospodnjeg, a zadužbina cara Lazara je sagrađena između 1375. i 1377. godine.

Arhitektura sadrži sve odlike specifičnog stila srpske arhitekture nastalog u doba srpskog kralja Milutina, a poznatog kao Moravska škola.

U posetu ovoj Svetinji možete između 09 i 17 časova, a omogućen je pristup manastiru i za osobe sa hendikepom. Ispred manastira postoji parking, a kompleks uz glavnu crkvu čine i suvenirnica, konak i ostaci srednjevekovne tvrđave.

Manastir Sisojevac

U selu Sisevac se nalazi još jedan zanimljiv manastir, koga možete obići prilikom posete manastiru Ravanica, jer je relativno blizu. Reč je o manastiru Sisojevac koji se nalazi u blizini izvora reke Crnice, a smatra se da ga je podigao sinajski monah čije je ime bilo Sisoje, pa otuda i naziv ove Svetinje.

Od 1985. godine je manastir Sisojevac metoh manastira Ravanice i nalazi se pod zaštimom Zavoda za zaštitu spomenika Republike Srbije, kao Spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Glavna crkva manastira je posvećena prazniku Preobraženja Gospodnjeg, a i ona kao i gotovo sve druge crkve ovog kraja pripada Moravskom stilu srpske arhitekture.