Kulturne manifestacije u Jagodini

Iako se uz pojam kulturne manifestacije u Jagodini najčešće vezuje pozorišni festival "Dani komedije", koji je jedan od brendova našeg grada, činjenica je da se u Jagodini tokom cele godine organizuju brojne manifestacije, lokalnog i međunarodnog karaktera. Ovo su samo neke od njih...

Informacije o manifestacijama u Jagodini

Najčešće lokacije za održavanje kulturnih manifestacija u našem gradu su Kulturni centar Jagodina, Narodna biblioteka "Radislav Nikčević", letnja scena, Aqua park Jagodina, kao i lokacije koje se nalaze u neposrednoj blizini centralnih gradskih ulica, a koje su ujedno uglavnom u neposrednoj blizini Apartmana Jagodina.

Pozorišni festival "Dani komedije" u Jagodini

Čuveni pozorišni festival koji je doprineo da mnogi čuju za Jagodinu se održava svake godine tokom marta meseca i na njemu učestvuju predstave mnogih pozorišta iz naše zemlje. Uz takmičarski deo, koji najuspešnijima donosi i nagradu za najbolju predstavu, simbolično nazvanu "Jovanča Micić", u spomen na trgovca koji je proslavio svoj rodni grad, a koga je maestralno opisao srpski komediograf Branislav Nušić u komediji "Put oko sveta" i naš poznati glumac Miodrag Petrović Čkalja mu udahnuo život igrajući ga u filmu istoimenog naziva, nastalom prema pomenutom delu. Uz ovu nagradu, dodeljuje se nagrada "Ćuran" i to za najbolju režiju i najbolju ulogu u predstavi koja učestvuje u takmičarskom delu ovog festivala.

Većina redovnog i pratećeg programa se održava u prostorijama Kulturnog centra u ovom gradu i Narodnoj biblioteci "Radislav Nikčević". Uz pozorišne predstave mladih glumaca, odnosno studenata glume, često se organizuju i izložbe, ali promocije knjiga vezanih za svet pozorišta, kao i predavanja i tribine. Sam festival i prateći program traju tokom cele nedelje i to najčešće u poslednjoj nedelji marta meseca.

Pozorišni festival "Dani komedije" u Jagodini je prvi put organizovan, sada već daleke 1971. godine pod nazivom "Festival komedije". Zanimljivo je da je samo prve godine nosio ovaj naziv, a odmah zatim se ustalio naziv koji i danas znamo.

Jagodinsko kulturno leto

Tokom leta, u ovom gradu se odvija izuzetno posećena i zanimljiva manifestacija koja nosi naziv Jagodinsko kulturno leto.

Pored brojnih koncerata, organizuju se i filmske projekcije, pozorišne predstave i ostale kulturno - zabavne aktivnosti.

Petrovdanski etno sajam

Etno sajam se održava svake godine za praznik Petrovdan, koji slavi spomen na Svete apostole Petra i Pavla, 12. jula. Tada se u Jagodini okupe mnogi folklorni ansambli iz okoline, kao i brojni čuvaoci starih zanata Srbije, pa posetici mogu da uživaju u nizu kulturno zabavnih manifestacija i da kupe brojne suvenire, ali i upotrebne predmete koji se izrađuju upravo na način na koji su ih izrađivali naši preci.

Pasuljijada na Bagrdanskom jezeru

Ova zanimljiva manifestacija se održava u ataru sela Bagrdan, u jagodinskoj opštini na svega oko 10 kilometara udaljenosti od grada.

Iako ovo jezero nije u potpunosti sređeno za turističke posete, već je najpre namenjeno sportskom ribolovu, to ne sprečava ekipu entuzijasta i ljubitelja prirode da organizuju takmičenje u kome će se videti i oceniti ko od mnogobrojnih ekipa koje učestvuju, bolje kuva čuveni srpski specijalitet - pasulj

Druge mafestacije

Pored pomenutih, tu su još i manifestacija poznata kao "Tortijada", na kojoj posetoci mogu da isprobaju razne slatke đakonije, te Festival izvorne srpske pesme, pa manifestacija poznata kao "Susreti sela".

Od spostskih aktivnosti, Jagodina je domaćin i Memorijalnom kupu u sportskom višeboju "Potpukovnik Goran Ostojić", koji se održava tokom maja i juna meseca, kao i Međunarodnoj kik boks reviji, koja se održava u prvoj polovini meseca jula.

Tu su još i Međunarodna izložba pasa CACIB, kao i Sajam cveća, koji se organizuje tokom proleća u Jagodini, te Jesenja berza sitnih životinja i opreme koju možete posetiti krajem septembra.

Za mlađe sugrađane se krajem oktobra organizuje i Festival dečijih i omladinskih pozorišnih predstava Srbije.