Muzej voštanih figura Jagodina

Ne tako davne 2008. godine, pred sam kraj meseca aprila je otvoren prvi i još uvek jedini Muzej voštanih figura u Srbiji. Na teritoriji cele Evrope postoji ukupno samo šest ovakvih muzeja, a među njima je i Muzej voštanih figura u Jagodini.

Osoba koja je zaslužna za otvaranje ovog zdanja je beogradski profesor Vladimir Tomčić, koji je i poklonio figure muzeju. Za čuvenu "Livnicu Jeremić" među brojnim drugim vajarima rade i braća Radović, Svetomir i Svetozar, koji su zaduženi i za izradu većine figura izloženih u jagodinskom muzeju. Ono, po čemu su ova dva umetnika, odnosno njihova porodična radionica poznati, osim voštanih figura svakako je i spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću u Lapovu, spomenik serdaru Janku Vukotiću u Mojkovcu u Crnoj Gori, kao i nadaleko čuveni beogradski spomenik "Večna vatra", koji je postavljen u "Parku mira" 2000. godine. Radionica braće Radović iz Beograda je izradila većinu izloženih voštanih figura, mada su u poslednje vreme za izradu eksponata angažovani i drugi vajari, a među njima svakako treba pomenuti i Branislava Crvenkovića i Zorana Ivanovića, koji su takođe iz Beograda.

Muzej voštanih figura u Jagodini se prostire na površini od 450 kvadrata, a zaposleni u muzeju se neprekidno trude da organizuju različite kulturne događaje kako bi približili istoriju našeg naroda mnogim posetiocima. Takođe, povremeno organizuju i različite tematske izložbe koje imaju za cilj negovanje srpske tradicije i istorije.

Najbolja vest za sve goste Apartmana Jagodina jeste da je Muzej voštanih figura od smeštaja udaljen samo nekoliko minuta hoda, tako da Vam svakako preporučujemo da ga posetite dok boravite u našem gradu.

Šta možete videti u Muzeju?

Stalnu izložbenu postavku u Muzeju voštanih figura trenutno čini 29 voštanih figura. Ono što čini ovaj muzej posebnim jesu prikazi važnih istorijskih ličnosti Srbije.

Između ostalih, posetioci mogu videti i voštanu figuru srpskog kneza Lazar Hrebeljanovića, najvećeg srpskog naučnika Nikole Tesle, blaženopočivšeg srpskog patrijarha Njegove Svetosti gospodina Pavla, srpskog kralja Petra Prvog Karađorđevića, maršala Josipa Broza Tita, Vuka Stefanovića Karadžića, Dositeja Obradovića, Nikole Pašića, prote Mateje Nenadovića, Slobodana Miloševića, Vojislava Koštunice, ali i Svetog Save, Karađorđa, Filipa Višnjića, Petra Drugog Petrovića Njegoša, srpskog cara Dušana Silnog, patrijarha Arsenija Čarnojevića, a od figura sportista tu su : Novak Đoković, Aleksandar Saša Đorđević, Vlade Divac, kao i figure Vuka Bojovića, Zorana Đinđića, glumca Pavla Vujisića, Ive Andrića, Desanke Maksimović i drugih znamenitih ličnosti Srbije.

Radno vreme Muzeja voštanih figura

Muzej voštanih figura u Jagodini je otvoren svakoga dana u godini, bez obzira da li su u pitanju dani vikenda ili praznika i to u periodu između 08 i 20 časova.

Muzej voštanih figura - cena karte

Cena karte za odrasle je 150 dinara, dok mališani uzrasta od 6 do 12 godina ulaz plaćaju 100 dinara. Ulaz za sve posetioce mlađe od 6 godina je potpuno besplatan, kao i za osobe sa invaliditetom.

Ukoliko u Muzej voštanih figura dolazite u organizovanim grupama, cena karte koju morate platiti je svega 100 dinara.

Cena karte za sve strane posetioce, ukoliko žele da razgledaju muzej u pratnji vodiča i uz prezentaciju na određenom jeziku je 200 dinara po osobi.

Pozorišni festival "Dani komedije" u Jagodini je prvi put organizovan, sada već daleke 1971. godine pod nazivom "Festival komedije". Zanimljivo je da je samo prve godine nosio ovaj naziv, a odmah zatim se ustalio naziv koji i danas znamo.

Kontakt informacije

Za sve dodatne informacije možete direktno kontaktirati Muzej voštanih figura na broj telefona 035 252 983 ili putem email - a togjagodina@gmail.com

Adresa na kojoj se nalazi Muzej voštanih figura je Stevana Ivanovića broj 2, a od Apartmana Jagodina je udaljen svega par minuta hoda, kao i Aqua Park Jagodina u čijoj blizini je smešten.