Kako stići do Jagodine

Grad koji je smešten na, praktično idealnom mestu, Jagodina je odlično saobraćajno povezana sa svim gradovima u Srbije, ali i u zemljama regiona. U neposrednoj blizini grada prolazi i međunarodni autoput E 75 koji povezuje Beograd i Niš i dalje nastavlja prema Atini.

Tu prolazi i železnička pruga, a Međunarodni aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu je od Jagodine udaljen oko 150 kilometara, dok se niški aerodrom "Car Konstantin" nalazi na oko 110 kilometara udaljenosti od Jagodine.

Kako stići do Jagodine automobilom?

Najjednostavniji put do Jagodine, ukoliko idete iz pravca Subotice, Novog Sada ili Beograda svakako je međunarodnim autoputem E - 75, koji povezuje Beograd i Niš, a dalje vodi prema Atini. Na oko 130 kilometara udaljenosti od Beograda, kada idete pomenutim autoputem prema Nišu, nailazite na skretanje za Jagodinu. Ukoliko vozite prosečnom brzinom trebalo bi da od Beograda do Jagodine stignete za oko 90 minuta.

Od Subotice do Jagodine, idete preko Novog Sada, a u tom slučaju bi trebalo da pređete nešto manje od 330 kilometara, a biće Vam potrebno oko 3 sata i 30 minuta. Naravno pod uslovom da poštujete ograničenja na putevima. Od Novog Sada do Jagodine je potrebno da vozite oko 230 kilometara preko Beograda, pa dalje autoputem prema Nišu.

Kragujevac je od Jagodine udaljen svega oko 55 kilometara i trebalo bi da idete lokalnim putem sve do Batočine, gde se uključujete na autoput Beograd - Niš. Ukoliko želite da do Jagodine stignete iz Kraljeva, biće Vam potrebno nešto manje od 2 sata putovanja. Udaljenost ova dva grada je oko 105 kilometara, a putuje se od Kraljeva prema Kragujevcu i dalje za Batočinu, pa na autoput prema Nišu.

Za sve one koji do Jagodine žele da stignu iz Negotina ili Zaječara, tu je put preko Boljevca i Paraćina. Jagodina je od Negotina udaljena oko 170 kilometara, a od Zaječara oko 115 kilometara.

Iz Vranja i Leskovca se do Jagodine putuje preko Niša, pa autoputem prema Beogradu do isključenja za Jagodinu. Udaljenost Vranje - Jagodina je nešto veća od 215 kilometara, Leskovac - Jagodina oko 150 kilometara, a Niš - Jagodina oko 110 kilometara.

Putem E 70 preko Slavonskog broda, do granice sa Srbijom se iz pravca Zagreba putuje za Jagodinu. Potom prema Beogradu, pa dalje međunarodnim autoputem do isključenja za ovaj grad. Ukupna udaljenost Zagreba od Jagodine je oko 530 kilometara.

Od Skoplja je Jagodina udaljena nešto više od 300 kilometara, a putuje se preko Leskovca i Niša do Jagodine.

Na oko 270 kilometara udaljenosti od Jagodine se nalazi prestonica Bugarske, a putuje se preko Niša pravo do Jagodine.

Kako stići do Jagodine autobusom?

Do Jagodine možete stići i autobusom iz gotovo svih mesta i gradova širom Srbije, ali i iz zemalja Evrope.

Glavna autobuska stanica u Jagodini se nalazi u ulici Kneza Miloša broj 1 do 3, a od Apartmana Jagodina je udaljena tek oko 15 - ak minuta hoda. Za sve informacije o dolascima, polascima i ceni karata možete pozvati telefon Glavne autobuske stanice 035 221 241.

Pored redovne linije iz i do Beograda, na Glavnoj autobuskoj stanici Jagodina postoje i redovne linije za : Kragujevac, Aranđelovac, Batočinu, Kraljevo, Kruševac, Aleksinac, Novi Sad, Suboticu, ali i Leskovac, Niš, Kovin, Kuršumliju, Požarevac, Smederevo, Veliku Planu, Vranje, Zaječar, Šabac, Zlatibor i mnoge druge gradove širom Srbije.

U toku sezone, postoje i redovne linije prema Niškoj banji, kao i Budvi i Podgorici u Crnoj Gori.

Od međunarodnih polazaka, Glavna autobuska stanica Jagodina može da se pohvali i brojnim polascima za gradove u : Hrvatskoj, Sloveniji, Francuskoj, Švedskoj, Italiji, Češkoj, Holandiji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji.Za sve informacije o o polascima i dolascima autobusa na međunarodnim linijama, kao i cenama karata za iste, najbolje je da kontaktirate kompaniju "Zoran Reisen" na broj telefona 035 228 404, koja takođe ima i šalter za informacije baš na Glavnoj autobuskoj stanici u našem gradu.

Kako stići do Jagodine vozom?

Ukoliko ipak ne dolazite sopstvenim automobilom, nemate razloga za brigu, jer do Jagodine možete doći i vozom. Adresa na kojoj se nalazi Železnička stanica Jagodina je ulica Gine Pajević bb, a od Apartmana Jagodina je udaljena oko 1,5 kilometara.

Sa Glavne železničke stanice u Beogradu redovno saobraća voz na relaciji Beograd - Jagodina, a u zavisnosti od toga da li je brzi ili putnički, te da li staje na svim stanicama, putovanje na ovoj relaciji obično traje od 2 sata i 15 minuta do 3 sata i 15 minuta.

Takođe, postoji i direktna železnička linija od Kraljeva do Jagodine i obrnuto, ali mnogo ređe nego onaj na liniji Jagodina - Beograd. Putovanje na ovoj liniji u proseku traje oko 3 sata i 20 minuta.

Na Železničkoj stanici Jagodina staju i mnogi drugi vozovi, koji saobraćaju na dužim relacijama. Pored voza koji saobraća do prestonice Bugarske, tu je i voz koji saobraća na liniji Beograd - Niš, ali i Beograd - Skoplje, kao i voz koji od Beograda vozi do Soluna u Grčkoj.

Cene karata se bitno razlikuju u odnosu na izbor voza, te na to da li je karta u jednom pravcu ili povratna, tako da je svakako najbolje pre polaska da kontaktirate Železničku stanicu Jagodina, kako biste dobili adekvatne informacije.

Informacije o dolascima ili polascima vozova možete dobiti na broj telefona Železničke stanice Jagodina 035 221 003.

Kako stići do Jagodine avionom?

I na kraju, verovali ili ne do Jagodine možete stići i avionom. To jest do beogradskog ili niškog aerodroma, a zatim imate mogućnost da iznajmite vozilo na aerodromima, pa se prevezete do Jagodine. Međutim, imajte na umu da je ipak ovo, u finansijskom smislu najnepovoljniji način putovanja do Jagodine, pa je možda ipak bolje da razmislite o putovanju autobusom ili vozom, ukoliko nemate sopstveni automobil.